دانلود جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام
دانلود جزوه

سیر تاریخی قانون ثبت جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام
از آنجائی که نیاز انسان ها مشترک و مشابه است و هر فردی بر افزایش امکانات و لوازم خویش تلاش می نماید ، لذا از گذشته دور ، برای جلوگیری از افراد طماع در جامعه و رفع ابهامات در اختلافات موضوع حق و حقوق جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام گردیده است .

انسان موجودی اجتماعی است و نیاز به و همکاری با یکدیگر دارد ، تبادل کالا از بدو تشکیل جوامع بشری یکی از اصول زندگی اجتماعی بوده است . قبل از پیدایش خط این تبادلات بصورت شفاهی و زبانی و تحویل و تحول انجام حقوق .

اختراع خط و پیچیدگی انواع معاملات ، شیوه کتابت را در تبادلات کالا و عقود حقوق به وجود آورد . آنچه که محقق است این که پیشینه ثبت اسناد با بدست آمدن لوح هایی در بین النهرین حکایت دارد ، بدین ترتیب معاملات بر روی

لوحی از گِل رُس منقوش می گردید است .

قرآن کریم به کتابت اسناد توجه خاص داشته است و در سوره بقره آیه 282 می فرماید : » ای اهل ایمان چون به قرض و نسیه معامله کنید تا زمانی سند و نوشته در میان باشد و بایست نویسنده درست کاری ، معامله میان شما را بنویسد و از نوشتن ابا اجتماعی و ی که خدا به وی نوشتن آموخته ، پس باید بنویسد و مدیون امضا کند و از خدا بترسد و از آن چیزی که مقرر شده چیزی نکاهد و . «

ون و علمای مذهبی مرجع ثبت معاملات اشخاص بوده اند که بعدها دفاتر علما به نام دفاتر شرعیات معروف گردید و در دوره مغول یک قاضی به همراه یک معتمد اسناد را ثبت و بابت آن حقوقی دریافت می داشت و در دوره صفویه معاملات و تنظیم اسناد و عقدنامه ها و طلاق نامه ها با نظـارت قـاضی شـرع با عنوان » صدر دیوانخانه

می شده است.
بطوریکه از تاریخچه ثبت و تطورات قانون ثبت در ایران برمی آید ، نخستین قانون ثبت اسناد در سال 1290 هجری

شمسی در زمان مشروطیت تصویب شد و در آن فقط مسئله ثبت اسناد و تشکیل دوائر ثبت اسناد مطرح گردید و براساس آن قانون ، اسناد رسمی در اداره ثبت تنظیم و معاملات رسمی در آن اداره ثبت می شد .

در آن زمان دفاتر اسناد رسمی بصورتی که امروز وجود دارد و در هر شهر و کوی و برزن به کثرت هست ، وجود نداشت و هر کسی که می خواست معامله ای بطور رسمی انجام دهد ، می بایست به اداره ثبت محل جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام می کرد و در آن اداره ، مباشرین ثبت اسناد یعنی کارمندانی که عنوان آنان مباشر ثبت و وظیفه آنان ثبت معاملات و قراردادها و تعهدات بود ، سند را تنظیم و ثبت دفتر اسناد می نمودند .

براساس این قانون ادارات ثبت در حوزه های محاکم حقوق وزارت عدلیه تاسیس می گردید و وظیفه آن عبارت بود از : اول : ثبت اسناد دوم : دادن صورت از ثبت دفاتر و سواد اسناد ثبت شده .

سوم : دادن تصدیقاتی از قبیل مطابقت سواد با اصل ، تصدیق اصالت امضاء ، تصدیق تاریخ و .

چهارم : پذیرفتن و حفظ اصول اسنادی که نزد آن اداره امانت می گذارد .
این وضع تا بهمن 1307 ادامه داشت ، در آن تاریخ نخستین قانون تشکیل دفاتر اسناد رسمی در 20 ماده به تصویب رسید و به وزارت دادگستری اجازه داده شد تا در نقاطی که مقتضی می داند دفاتر اسناد را تشکیل دهد که مردم در صورت تمایل ، برای ثبت معاملات و تنظیم اسناد رسمی به آنها مراجعه کنند . ولی معاملات مربوط به اموال غیرمنقول ثبت شده در دفتر املاک ، کماکان باید در اداره ثبت اسناد و املاک تنظیم و ثبت می کردند .

دانلود جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام

این قانون با تصویب قانون ثبت جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام و املاک 1308 نسخ و مواد مربوط به دفاتر اسناد رسمی در قانون مز بور ادغام و آورده شد و براساس آن وزارت عدلیه موظف شد که در نقاطی که مقتضی بداند دفاتر اجتماعی و ی رسمی به تعداد کافی ایجاد نماید و به این ترتیب در نقاطی که فاتر اسناد رسمی نبود ثبت معاملات و اسناد در ادارات ثبت و در نقاطی که دفاتر اسناد رسمی بود در آن دفاتر متعاملین می توانستند اسناد رسمی خود را تنظیم نمایند .
در 15 خرداد 1316 قانون دفاتر اسناد رسمی در 65 ماده به تصویب رسید و در حقوق ماه همان سال نظام نامه آن در 45 ماده و در 14 اردیبهشت 1317 بقیه آئین نامه آن در 64 ماده به تصویب رسید .
در 25 تیر ماه 1354 قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران در 76 ماده به تصویب رسید .

از ویژگی های قانون مصوب 1316 و همچنین قانون 1354 دفاتر اسناد رسمی آن جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام ، تنظیم اسناد را منحصراًٌ بر عهده دفترخانه ها گذاشته شد و از وظایف اداره ثبت اسناد و املاک خارج نمود .

ماده 1 قانون دفاتر اسناد رسمی سال 1316 و ماده 1 قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران ، وزارت دادگستری را ملکف نمود در هر حوزه ثبتی به تعداد لازم و کافی دفاتر اسناد رسمی تاسیس نماید .

در قانون دفاتر اسناد رسمی نام صاحب دفتر به » سردفتر « و برای هر دفترخانه یک سردفتر با یک یا دو دفتریار در نظر گرفت که دفتریار اول دارای سمت معاون دفترخانه و نماینده سازمان ثبت اسناد است .

معنای لغوی اسناد
اسناد جمع مکسر سند است .

سند در فرهنگ فارس عمید و لغات اینگونه تعریف شده : » نوشته ای که وام یا طلب کسی را معین سازد و یا مطلبی را ثابت کند .

و سند در فرهنگ فارسی معین اینگونه تعریف شده : » آنچه جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام اعتماد کند ، مدرک مستند و نوشته هایی که قابل استناد باشد .

فلسفه نوشتن سند

مهمترین فایده نوشتن ا اسند ، استوار نگاه داشتن اساس و پایه اجتماعی و ی و امنیت قضائی است . لازمه دوام یک اجتماع آن
است که داد ستد و به طور کلی معاملاتش دارای نظم و قانون ثابت باشد که تمام افراد آن اجتماع مم به تبعیت از آن

قوانین هستند .

دانلود رایگان حقوق اجتماعی و ی در اسلام

ماده 1284 قانون مدنی در تعریف سند می گوید : » سند عبارت است از هر نوشته ای که در مقام دعوا یا دفاع قابل استناد باشد .
با توجه به این تعریف سند باید نوشته و قابل استناد باشد و ممکن است یک نوشته برای دعوایی سند باشد ولی برای دعوایی دیگر سندیت و چنین ارزشی را نداشته باشد ، پس منظور از سند ، نوشته ای که در خصوص موضوع مورد نظر بتوان به آن استناد کرد .

بطور کلی ، اساس مکتوب بودن سند است خواه بصورت نوشته یا حقوق های کاداستر ، همه خصوصیت سند را دارند . غالباًٌ قبل از بروز تنازع به منظور پیشگیری از اختلاف تن ظیم می گردد تا اختلافی پیش نیاید و یا در هنگام طرح دعوی

برای اثبات حقانیت به عنوان دلیل به آن استناد کنند .

عقود ، معاملات ، قراردادهای ماده 10 قانون مدنی ، تعهدات و قرارها و امثال آنها که مکتوب می شود به عنوان سند مورد بهره برداری می باشند .

اسناد رایج ترین ادله ی اثبات دعوی می باشند .

تعریف ثبت : ثبت در حقوق عبارت است از نوشتن جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام قراردادها و عقود و ایقاعات و معاملات و وضعیت املاک در دفاتر رسمی .

اقسام سند
قانون مدنی در ماده 1286 سند را بر دو نوع تقسیم نموده است : سند رسمی ، سند عادی .

تعریف سند رسمی و عادی در قانون مدنی الف ) سند رسمی
سند رسمی در ماده 1287 قانون مدنی چنین تعریف شده است :

اسناد ی که در اداره ثبت اسناد و جزوه حقوق اجتماعی و ی در یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آنها و بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشد ، رسمی است .

امروزه سردفتران پس از بررسی های ادارات ثبت مبنی بر برآورد نیاز به تاسیس دفترخانه در شهرستان ها و بخش ها و در فواصل زمانی ، با اعلام سازمان ثبت متقاضیان ثبت نام و پس از برگزاری آزمون و مراحل لازم و ارائه حقوق اجتماعی و ی در اسلام و مستندات انتخاب و با حکم و ابلاغ ریاست سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در محل شهرستانی که برای آن آزمون داده اند دفترخانه تاسیس و مشغول به فعالیت می گردند . سن سردفتران نباید از 24 سال کمتر و نباید بیشتر از 50 سال داشته باشد .

همچنین براساس ماده 69 قانون دفاتر اسناد رسمی ، سردفتری که بازنشسته می شود می تواند دو ماه قبل از بازنشستگی ، شخص واجد صلاحیت را طبق مقررات این قانون برای تصدی دفترخانه خود با سازمان ثبت اسناد و املاک کشور معرفی

کند و ورثه سردفتر شاغل حین الفوت نیز تا شش ماه بعد از فوت مجتمعاًٌ فرد مورد نظر را معرفی کنند ، در صورت عدم معرفیر دمواعد مقرر ، سازمان ثبت اسناد و املاک می تواند راساًٌ دفترخانه را به فرد واجد شرایط دیگری واگذار کند . براساس ماده 23 قانون دفاتر اسناد رسمی ، سردفتر ، مسئول کلیه امور دفترخانه است و دفتریار اول مسئول امور است که به موجب مقررات به عهده جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام محول شده است و یا از طرف سردفتر در حدود مقررات ، انجام آن امور به او ارجاع میشود . در مورد اخیر » ارجاع امور به دفتریار توسط سردفتر « سردفتر و دفتریار مسئولیت مشترک (مسئولیت تضامنی) خواهند داشت .

در هر مورد که براساس مقررات این قانون ، دفتریار به جای سردفتر انجام وظیفه م ی کند » کفیل دفترخانه « مسئولیت دفتریار همان مسئولیت سردفتر است و همین حکم در مورد سردفتری که کفالت دفترخانه دیگری را بر عهده دارد ، نسبت به امور کفالت جاری خواهد بود .

باید توجه داشت در حالتی که دفتریار بجای سردفتر ، جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام وظیفه می کند ، مسئولیت دفتریار (کفیل سردفتر) مسئولیت شخصی است و هیچگونه مسئولیتی متوجه سردفتر اصیل نخواهد بود .

مقدمات تاسیس و محل استقرار دفترخانه
براساس ماده 54 قانون دفاتر اسناد رسمی ، محل دفترخانه با معرفی سردفتر و موافقت اداره ثبت محل تعیین خواهد شد و تغییر آن از محلی به محل دیگر در همان شهر یا همان بخش فقط در صورت ضرورت و با تصویب اداره ثبت محل امکان پذیر است .

براساس ماده 74 قانون دفاتر اسناد رسمی ، مهلت تاسیس و تشکیل دفترخانه برای کسانی که به سمت سردفتری اسناد رسمی ، منصوب می شوند از تاریخ صدور ابلاغ سردفتری حداکثر سه ماه است و در غیر اینصورت ابلاغ وی کان لم یکن تلقی می گردد .

طبق ماده 14 آئین نامه قانون دفاتر اسناد ر سمی ، میزان مرخصی سردفتر و دفتریار یک ماه است و ابلاغ مرخصی بنابه درخواست سردفتران و دفتریاران و موافقت رئیس ثبت محل از طرف مدیرکل ثبت استان صادر می شود ، ابلاغ مرخصی برای خروج از کشور منوط به تصفیه حساب است مگر در موارد ضروری با اخذ تضمین کافی مقدور است .

ساعات کار دفاتر اسناد رسمی مانند ساعات کار ادارات ثبت جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام و املاک است و در صورت داشتن 30 سال خدمت متوالی و یا متناوب با تقاضای سردفتر یا دفتریار بازنشسته می شوند و حداکثر سن برای سردفتران و دفتریار اولی 70 و برای سایر پرسنل دفترخانه 65 است . (مواد 10 و 11 قانون دفاتر اسناد رسمی )

موارد رد مسئولین دفاتر
در موارد رد ، مسئولین دفاتر باید از تنظیم اسناد امتناع نماید ، براساس ماده 53 قانون ثبت » مسئول دفتر نمی تواند اسناد زیر را ثبت نماید :

1 ـ اسنادی که به منفعت خود او باشد .

2 ـ اسنادی که به منفعت کسانی که در تحت ولایت یا وصایت یا قیمومت او واقع اند . 3 ـ اسناد مربوط به اقارب نسبی خود تا درجه چهارم یا سببی تا درجه سوم .

4 ـ اسناد مربوط به کسانی که در خدمت او هستند .

باید دانست که ماده 31 قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران مصوب 1354 در مورد اقارب ، سردفتر ماده 53 قانون ثبت را اصلاح کرده و تنظیم سند برای اقارب نسبی و سببی تا درجه چهارم از طبق سوم را منع کرده است .

ثبت سند در موارد رد
ماده 54 قانون ثبت و ماده 31 قانون دفاتر اسناد رسمی مصوب 1354 تصریح دارند به اینکه ، در موارد رد ، اگر دفتر اسناد رسمی دیگری در محل نباشد همان سردفتر ، می تواند سند را با حضور دادستان یا رئیس دادگاه حقوقی 2 مستقل یا نماینده آنان ثبت نماید و مراتب را در زیر سند توضیح دهد .

دفتریار
براساس ماده 3 قانون دفاتر اسناد رسمی ، دفتریار کسی است که به پیشنهاد سردفتر و به موجب ابلاغ سازمان ثبت اسناد و املاک کشور برابر مقررات به این سمت منصوب می شود و هر دفترخانه می تواند دو دفتریار داشته باشد .

شرایط انتخاب دفتریاران
دفتریاران باید همان شرایط سردفترداران را داشته باشند مگر شرایط سنی و علمی ، که در دفتریاران متفاوت است ، با این توضیح که دفتریار باید لااقل 20 ساله و حداکثر 50 ساله باشد و درجه علمی او برابر ماده 7 قانون اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران باید لیسانس یا دیپلم کامل باشد با این تفاوت که اگر دیپلمه باشد باید یکسال کارآموزی کند ولی اگر لیسانسیه باشد از کارآموزی معاف است .

دفاتر لازم و موجود در دفترخانه های رسمی
1 ـ دفتر ثبت اسناد یا همان دفتر ثبت دفتر یا دفتر دفترخانه یا دفتر جاری ، که پلمپ شده و اسناد در آن ثبت می شود و مهمترین دفتر ، دفترخانه ها است .

2 ـ دفتر درآمد یا دفتر تمبر ، این دفتر نیز توسط سازمان ثبت پلمپ می شود چون کلیه درآمدهای دفترخانه در آن ثبت می شود .

3 ـ دفتر راهنما که متضمن اسامی متعاملین و نوع سند و جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام و تاریخ آن می باشد .
4 ـ دفتر ثبت مکاتبات و تقاضانامه های اجرائی و خلاصه معاملات یا همان دفتر اندیکاتور

5 ـ دفتر ابواب جمعی قبض سپرده و اوراق بهادار 6 ـ دفتر گواهی امضاء

7 ـ دفتر ثبت اسامی اشخاص ممنوع المعامله و املاک بازداشت شده
Ü دفاتر سردفتر و گواهی امضاء از مهمترین دفاتر اسناد رسمی می باشد و دفتر سردفتر نیز مهمترین آنهاست .

Ü مسئولیت دفاتر ، درآمد و دفتر ابواب جمعی قبوض سپرده و اوراق بهادار با دفتریار است .

امور مالی و محل درآمد دفترخانه
امور مالی دفاتر اسناد رسمی

وجوهی که برای تنظیم ثبت سند در دفاتر اسناد رسمی وصول می شود در ماده 50 قانون دفاتر اسناد رسمی به شرح زیر تعیین گردیده است .

1 ـ حق التحریر بر طبق تعرفه مقرر وزارت دادگستری (قوه قضائیه)
ماده 54 قانون دفاتر اسناد رسمی و کانون سردفتران و دفتریاران اصلاحی 1373 مقرر داشته : » میزان حق التحریر طبق تعرفه تعیین شده وزارت دادگستری (قوه قضائیه) خواهد بود که باید هر چهار سال یک بار مورد بررسی مجدد قرار گیرد

æ در صورت اقتضا در آن تجدید نظر شود ، جزوه حقوق اجتماعی و ی در اسلام درصد از حق التحریر دریافتی توسط سردفتر به دفتر یار اول پرداخت می شود . «

مفهوم این ماده آن نیست که اامی بر افزایش تعرفه باشد و در صورت اقتضا ، ممکن است در کل یا بعضی از بخش ها تعرفه تغییری نیابد یا تقلیل یابد .

براساس این ماده بنابر اختیارات تفویضی از طرف رئیس قوه قضائیه ، معاون رئیس قوه قضائیه و رئیس سازمان ثبت اسناد
æ املاک ، تعرفه حق التحریر دفاتر اسناد رسمی را تجدیدنظر و با اصلاحاتی تصویب نموده و به دفاتر اسناد رسمی ابلاغ می گردد .


دانلود کتاب

دانلود جزوه های پی دی اف

دانلود رایگان جزوه مبانی مدیریت دولتی 2

دانلود رایگان جزوه مدیریت عملیات

دانلود رایگان جزوه سازمان و مدیریت

دانلود رایگان جزوه مدیریت مالی 2

دانلود رایگان جزوه مدیریت منابع انسانی

دانلود رایگان جزوه مدیریت پروژه های فناوری اطلاعات

اسناد ,رسمی ,دفاتر ,ماده ,حقوق ,اجتماعی ,اسناد رسمی ,دفاتر اسناد ,حقوق اجتماعی ,جزوه حقوق ,قانون دفاتر ,قانون دفاتر اسناد
مشخصات
آخرین مطالب این وبلاگ
آخرین جستجو ها